EU wijzigt producentenverantwoordelijkheid WEEE-richtlijn

De Raad van de Europese Unie heeft aanpassingen gedaan aan de WEEE-richtlijn rond e-waste.

De wijzigingen moeten de richtlijn in overeenstemming te brengen met een uitspraak van het EU-Hof van Justitie uit 2022. Die bepaalde dat de richtlijn gedeeltelijk ongeldig is door de retroactieve producentenverantwoordelijkheid rond fotovoltaïsche panelen die op de markt zijn gebracht tussen 13 augustus 2005 en 13 augustus 2012. Dat heeft ook invloed op de verwerking van e-waste, want ook daarvoor gaat de retroactiviteit op de schop.

Alles na 13 augustus 2012

De kosten voor het beheer en de verwijdering van afval van fotovoltaïsche panelen die na 13 augustus 2012 op de markt zijn gebracht komen in de nieuwe richtlijn voor rekening van de producent. De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor producten die aan de richtlijn werden toegevoegd in 2018 wordt verder van toepassing op elektronische producten die na die datum op de markt zijn gebracht. De wijzigingen introduceren ook een herzieningsclausule waardoor de Commissie uiterlijk in 2026 moet beoordelen of een herziening van de richtlijn noodzakelijk is.

De richtlijnswijziging werd vorig jaar februari goedgekeurd door de Europese Commissie. Het Europees Parlement stemde een jaar later in, waarmee alle instanties het formeel eens zijn geworden. De tekst van de wijzigingen wordt van kracht twintig dagen na publicatie. Lidstaten krijgen maximaal achttien maanden om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten.

Mobiele versie afsluiten