EU en Chili bevestigen afspraken kritieke grondstoffen

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en president Boric van Chili hebben getekend voor afspraken rond kritieke grondstoffen en waardeketens.

Met deze Memorandum van Overeenstemming (MoU) bevestigen de EU en Chili de afspraken die eind vorig jaar zijn gemaakt. De EU krijgt hierdoor meer toegang tot de Chileense lithiummarkt, een van de grootsten ter wereld. Op zijn beurt mag Chili ook meer handel drijven met het Europese blok, Het memorandum beoogt ook “een competitieve en duurzame industrie te ontwikkelen voor de verwerking van grondstoffen en lokaal toegevoegde waarde in de mijnbouwsector, met als resultaat hoogwaardige werkgelegenheid en duurzame en inclusieve economische groei, ten gunste van beide zijden.”

Global gateway

De afspraken met Chili vallen samen met de Verordening voor Kritieke Grondstoffen, die erop gericht zijn om de afhankelijkheid van met name China op dit vlak te verminderen. China heeft hier zeer recent al op gereageerd met exportcontroles.

“De Global Gateway zal een van de belangrijkste drijfveren zijn van onze evoluerende samenwerking”, zegt Von der Leyen. “We hebben vergelijkbare denkwijzen, delen dezelfde waarden en we zijn voorkeurspartners om sleutelrolspelers te worden in de schone energie en digitale transitie.”

Eerdere strategische partnerschappen met betrekking tot grondstoffen zijn al tot stand gebracht met Canada (juni 2021), Oekraïne (juli 2021), Kazachstan, Namibië (november 2022) en Argentinië (juni 2023) namens de EU. Deze partnerschappen stellen beide partijen in staat om de handel en investeringen in veilige, duurzame en veerkrachtige waardeketens voor grondstoffen te bevorderen, die essentieel zijn voor de overgang naar klimaatneutrale en gedigitaliseerde economieën.

Het nieuwe partnerschap is gericht op vijf gebieden:

Als volgende stap hebben de EU en Chili zich ertoe verbonden een operationele routekaart te ontwikkelen na de ondertekening van het Memorandum van Overeenstemming. De routekaart zal samenwerkingsacties bevatten die worden uitgevoerd door relevante belanghebbenden uit de EU-lidstaten en Chili en zal worden ondersteund door de EU’s Global Gateway Investment Agenda for Latin American and the Caribbean.

Mobiele versie afsluiten