Equinix bouwt kas en tuin op dak datacenter

Equinix heeft een kas laten bouwen op een van hun datacenters bij Parijs, een mogelijke manier om de restwarmte bruikbaar in te zetten.

Het project is vooralsnog meer een promotiestunt en experiment dan een volledig uitgedacht systeem, maar de PA10-faciliteit van Equinix heeft nu dus een hydroponic kas op het dak staan van 430 vierkante meter, met nog eens 570 vierkante meter aan tuingebied. Hydroponics is de techniek planten -groente en fruit dus- te kweken zonder dat hier aarde voor nodig is. Het wordt ingezet in gevallen dat water en ruimte schaars is. De warmtewinning is gekoppeld aan warmtewisselaars die op hun beurt weer aan het waterkoelsysteem hangen.

Kilmaatregulering

Verder is het kasgedeelte in staat de vochtigheid, externe temperatuur en interne temperatuur bij te houden met meerdere sensoren. Zo wordt de warmte dus geregeld afhankelijk van de behoefte door de verwarming aan of uit te schakelen. Andere gekoppelde systemen zijn zonnewering, ventilatie en irrigatie.

Het tuingebied bevat zogenaamde ‘insectenhotels’ als onderkomen voor verschillende beestjes om zo de diversiteit in stand te houden, terwijl voor de planten specifiek is gekozen voor soorten die volledig door kunnen met regenwater.

Mobiele versie afsluiten