Duitse metaalverwerkers luiden noodklok over inzameling e-waste

Twee Duitse brancheverenigingen voor de verwerking van metaalafval roepen in een gezamenlijk rapport over de circulaire economie op tot verbeteringen in de inname en verwerking van e-waste.

De Bundesvereinigung Deutscher Stahlrecycling- und Entsorgungsunternehmen e.V. (BDSV) en de Verband Deutscher Metallhändler und Recycler e.V. (VDM) stellen in hun Statusbericht der deutschen Kreislaufwirtschaft (Statusrapport van de Duitse circulaire economie) dat het inzamelkwotum voor elektrische en elektronische apparaten in 2021 op 38,9 procent lag, terwijl het doel 65 procent is. Naast waardevolle metalen en edelmetalen, zo stelt het rapport, gaat het ook om schadelijke stoffen als cadmium en kwik.

Batterijrecycling

Apparaten, waaronder smartphones en IT-apparatuur, blijven te vaak nog binnen huishoudens liggen. Ook benadrukt het rapport de uitdagingen rondom batterijrecycling, met speciale aandacht voor de brandgevaarlijke lithium-ionbatterijen. Er wordt opgeroepen tot continue voorlichtingscampagnes om bewustwording te creëren bij consumenten over het belang van juiste batterijafvalverwerking.

Het rapport onderstreept de noodzaak van verdere ontwikkeling van recyclingtechnologieën en het stimuleren van vraag en marktontwikkeling voor gerecyclede materialen. Het biedt een kritische blik op de huidige praktijken en pleit voor meer inspanningen om de circulaire economie in Duitsland te versterken.

Mobiele versie afsluiten