Drie ministeries toegevoegd aan CO2-Prestatieladder

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn recent toegevoegd aan de CO2-Prestatieladder. Daarmee hebben nu zeven ministeries een certificering op het gebied van hun CO2-uitstoot.

Het certificaat moet de ministeries helpen om de rijksbrede doelstelling te behalen: een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waren als eerste gecertificeerd, niet veel later gevolgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de CO2-Prestatieladder zitten de ministeries op Niveau 3, wat betekent dat de eigen organisatie op uitstootgebied volledig op orde is. De Prestatieladder kent vijf Niveaus, waarbij de twee hogere niveaus ook kijken naar externen, zoals partners en toeleveranciers.

Feestelijke overhandiging

Bij de overhandiging van de certificaten benadrukte Nic Hendriks, directeur van de certificerende instelling Dekra, dat de departementen die het certificeringstraject begin 2022 startten in korte tijd een enorme prestatie hebben geleverd, zo staat op de website van de Prestatieladder. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme hoeveelheid data die moest worden verzameld en vanuit allerlei hoeken en gaten bij elkaar is gebracht. Tegelijkertijd gaf hij aan: “Dit is maar het begin. We moeten blijven zoeken naar verbetering en het draagvlak voor verduurzaming in de respectievelijke organisaties blijven vergroten. Duurzaamheid en het verkleinen van de CO2-voetafdruk gaat ons allemaal aan. Iedereen heeft daar ook een rol in.

Gevraagd naar datgene waar zij het meest mee ingenomen is, haakt pSG van SZW Krista Kuipers aan op de woorden van Hendriks. “Ik ben bijzonder trots op de ambassadeursgroep die uit alle lagen van onze organisatie is samengesteld. Zij hebben met superveel goede ideeën meegedacht over dit thema. Dat heeft besmettelijk enthousiasmerend gewerkt.” Behalve op de geweldige persoonlijke inzet die in het certificeringstraject is geleverd, is Hui-ling Tigchelaar, directeur Organisatie en Bedrijfsvoering bij VWS, ook erg trots op het feit dat het de drie ministeries gezamenlijk is gelukt de derde trede van de ladder te bereiken. “Alle mensen van SZW, OCW en VWS hebben het samen gedaan. In het begin kregen we wel eens de vraag: waar beginnen jullie aan? Dat het samen gelukt is, is een fantastisch mooie prestatie.”

Mobiele versie afsluiten