De vier voordelen van refurbished IT

Een gesprek over refurbished IT gaat vaak over de financiële voordelen en het milieu, dat er ook juridische aandachtspunten zijn blijft in de regel onbenoemd. Toch moet dat een belangrijke rol spelen voor iedereen die zich afvraagt wat er met de oude hardware moet gebeuren.

 

recycling - circulairWie van zijn gebruikte hardware af wil krijgt steeds vaker al proactief van zijn IT leverancier te horen dat inruil tot de mogelijkheden behoort. Dat is prettig nieuws. Het maakt de aanschaf van nieuwe hardware aantrekkelijker en tegelijk hoeft men zich geen zorgen te maken over de afvoer en het afvalvraagstuk.

De bekende voordelen

Dat iemand anders nog een paar jaar gebruik kan maken van die hardware is een praktische manier een steentje bij te dragen aan de milieuvraagstukken. Want elke gebruikte server, desktop of switch die als refurbished wordt ingezet scheelt CO2 uitstoot, waterverbruik en grondstoffen.

Dit zijn drie voordelen die ondertussen redelijk bekend zijn in de markt. Elk voor zich, zorgen ze al dat het aanbod van, en de vraag naar, refurbished hardware gestaag toeneemt.

Juridisch aandachtspunt

Wie met overbodige hardware zit hoort te weten dat die niet zomaar bij het grof vuil mag belanden. Zelfs het inleveren bij het gemeentelijke afvalverzamelpunt is een probleem. Dat geldt weliswaar niet voor alle hardware, maar wel voor de meeste. Bijna alle hardware bevat namelijk in de regel data die voor onbevoegden waardevol is.

Op de harde schijf van een desktop zal altijd enige bedrijfsgevoelige data en/of persoonsgegevens staan. Die desktop kan daarom net zo interessant zijn voor iemand die op een bedrijfsnetwerk wil inbreken als een switch. Dat er misbruik van gegevens van personeel, klanten en leveranciers gemaakt kan worden hoeft niet verder te worden uitgelegd. Het is wel nuttig in die context te wijzen op de verplichtingen die de AVG oplegt en de sancties.

Niet drie, maar vier voordelen

Om die reden wijzen professionele opkopers van hardware altijd op de mogelijkheden de datadragers in machines grondig te wissen. Het is een betrekkelijk onderbelicht aspect van het hele circulaire IT proces. Toch zal iedereen begrijpen na het lezen van dit artikel begrijpen dat er vier voordelen zijn verbonden aan refurbished IT via het professionele kanaal.

 

ITchannelPRO houdt de lezers op de hoogte van de ontwikkelingen rond circulaire IT in binnen- en buitenland. Daarom wordt ook gewezen op aandachtspunten zoals hierboven beschreven.

Mobiele versie afsluiten