De passie van … ICT vanaf Morgen 

ICT vanaf Morgen werkt al enige jaren aan arbeidsparticipatie en circulaire IT. Beide onderwerpen hebben de belangstelling van ITchannelPRO. Daarom vertellen Ewout Nijland en Laurens Overtoom over ‘De passie …’ voor hun uitzonderlijke initiatief. 

 

ICT vanaf MorgenHet is onmogelijk om het nut en succes van ICT vanaf Morgen te begrijpen op basis van een telefonisch interview. Op locatie in Alkmaar krijgt ITchannelPRO een echte indruk van de plek, de werkzaamheden en het potentieel. Bij het betreden van het pand valt direct de inrichting op. Een deel van de ruimte is duidelijk herkenbaar als een productieruimte waar hardware wordt ontmanteld of gerepareerd. Het andere deel komt veel huiselijker over. Later tijdens het gesprek zal Laurens uitleggen waarom dat zo is. Bij de rondleiding door Ewout valt op hoeveel werk er wordt verzet.  

Oprichters  

Laurens heeft na jaren in de grafische sector begin deze eeuw het roer volledig omgegooid. Hij besloot de drukpers gedag te zeggen en zich volledig te richten op re-integratietrajecten. Hij volgde hiermee zijn ware passie en koos ervoor mensen te helpen op weg naar werk. Een jaar of vijf geleden kwam hij Ewout tegen. Die heeft een achtergrond als hotelier, maar stapte in 2001 over naar de ICT. Hij heeft een detacheringsbedrijf. Samen zijn ze de oprichters van ICT vanaf Morgen.  

“Laurens leerde me over onze afhankelijkheid van IT. Dag in dag uit zijn we als samenleving bezig met ICT”, zegt Ewout. “We kunnen niet meer zonder. Het moet steeds sneller en beter. De keerzijde van alle innovaties is wel dat we de aarde uitputten. Daar wilde hij wat aan doen.”  

Laurens vult hem aan: “Er moet 1.000 kilo erts uit de grond worden gehaald voor 50 gram goud. De omstandigheden tijdens dat proces zijn verschrikkelijk voor de omgeving en mensen. We weten echter ook dat in 1.000 kilo gebruikte smartphones 120 gram goud zit. De kijk op grondstoffen, winning, gebruik en hergebruik, moet anders en het kan dus ook anders.”  

Social enterprise 

En zo ontstond het idee om re-integratieprojecten te combineren met het recyclen van IT. Dat was de start van ICT vanaf Morgen. Aanvankelijk als een stichting, maar inmiddels is het een social enterprise. Het gedachtegoed zit in de stichting, de werkzaamheden worden uitgevoerd door de BV. “Om een social enterprise te kunnen zijn, moet je de verkeers- en geldstromen gescheiden houden”, legt Laurens uit. “In ons geval is het sociaal ondernemerschap gebaseerd op twee pijlers: circulair en arbeidsparticipatie.”  

Pijler circulair 

De eerste pijler, circulair, betekent dat ICT vanaf Morgen gebruikte IT-producten krijgt aangeleverd. Waar mogelijk worden die geschikt gemaakt voor hergebruik. Dat is inclusief het deskundig wipen van de datadragers en de IT voorzien van een nieuw besturingssysteem. Voor die activiteiten wordt binnenkort de ISO 9001-certificering verwacht. Die geeft aan hoe serieus men de werkzaamheden oppakt. Overigens verlangen klanten die ISO-certificering steeds vaker.  

Afnemers van de gebruikte hardware zijn onderwijsinstellingen en bedrijven, omdat het veelal gaat om grotere aantallen. Particulieren kunnen bestellen via de webshop. De vraag hoe Ewout en Laurens aan de hardware komen, is een opmaat naar de andere pijler van de social enterprise. Laurens: “Bedrijven zijn steeds meer gericht op zoek naar een goede bestemming voor de hardware die ze zelf niet meer nodig hebben. Onze leveranciers, zoals de Volksbank, willen ook geen geld ontvangen voor de hardware die volledig is afgeschreven. Wat ze wel willen, is dat het een goede bestemming krijgt. Ze zoeken een oplossing die de aanzet tot circulaire IT vergroot. Ze koppelen het ook aan sociale aspecten die zij belangrijk vinden, zoals het helpen van mensen die op afstand staan van de arbeidsmarkt.”  

Pijler arbeidsparticipatie 

“ICT vanaf Morgen heeft als doel mensen te helpen bij het re-integratieproces”, vertelt Ewout. “Wij zijn een veilige plek waar vooral autistische jongeren een nieuwe start maken, gericht op arbeidsparticipatie. Daarom besteden we hier ook veel aandacht aan de inrichting van het gebouw. De huiselijke uitstraling, de keuze voor muziek en bepaalde accenten zijn bewust gekozen.”  

In totaal werken er 45 mensen bij ICT vanaf Morgen. Dat is een groot aantal voor de ruimte, maar dat komt vooral omdat de werktijden zeer verschillen. “Iedereen werkt in zijn eigen tijd, zeker als je het hebt over de tijd die moet worden ingevuld vanuit leertrajecten”, geeft Ewout aan. “Het gebeurt dat iemand na twee maanden al afzwaait, al is dat nu door corona wat lastig geworden. Anderen hebben een jaar of meer nodig. Om je een indruk te geven, in 2019 hebben we hier 75 mensen geholpen op weg naar werk of de schoolbanken.”  

De afgelopen jaren hebben dus veel mensen ICT vanaf Morgen verlaten om elders te starten. Het is een goed signaal als Laurens en Ewout geen contact meer hebben met hen, zegt Ewout. “Ze gaan een nieuw leven in. We horen nog wel eens wat, bijvoorbeeld van ouders, maar wij vragen er niet actief om.”  

ICT vanaf Morgen maakt evenmin actief reclame voor de re-integratietrajecten. De primaire doelgroep zijn mensen die thuiszitten. Die worden in de regel geactiveerd door de directe omgeving, maar ook de ambulante begeleiders, of de WMO-afdeling van een gemeente spelen hierin een rol.  

Internet en social media 

Daarnaast is ook internet belangrijk. Ewout: “Het komt regelmatig voor dat ouders op het internet gaan zoeken en dan bij ons uitkomen. Via social media worden ook succesverhalen gedeeld. Daarvan merken we echt de impact. En tenslotte willen veel van onze klanten ook wel de succesverhalen horen. Ook dat zorgt ervoor dat we worden gevonden.”  

Los van dat meer informele traject, weten de instanties in de regio Alkmaar ondertussen wel van het bestaan van ICT vanaf Morgen. Gemeentes en instanties met een goede onderlinge samenwerking tussen de afdelingen, weten de weg inmiddels te vinden en helpen daarmee een grote en diverse groep cliënten. “Het ontschotten, dus het samenwerken met andere disciplines, is erg belangrijk. Onze doelgroepen kunnen bekend zijn bij verschillende instanties, maar niet iedere afdeling weet van ons bestaan”, zegt Laurens.  

Doorgroeien 

 Het verhaal van Ewout en Laurens gaat nadrukkelijk ook over groei. Daarbij draait het niet om de commerciële successen van het bedrijf, dat overigens werkt zonder subsidies. Met groei wordt hier bedoeld de verbreding van het aanbod, omdat daar behoefte aan is binnen het re-integratietraject.  

“Vanaf de start heeft de gebruikte hardware altijd een centrale rol gespeeld”, zegt Ewout. “Dat is voor de mensen hier een goed startpunt om werknemersvaardigheden op te doen. Maar naarmate we langer bezig zijn, zien we de beperkingen van die veelal repeterende handelingen. De jongens hier geven ook aan dat ze meer willen. Daarom blijven we om ons heen kijken naar ruimte voor uitbreiding van ons aanbod.”  

Tegelijk merkt Laurens in zijn gesprekken met de bedrijven die de hardware ter beschikking stellen, dat zij ook wel meer willen van ICT vanaf Morgen. Dat ze de gebruikte hardware afstaan en zo zorgen dat er werkervaring wordt opgedaan, is inmiddels niet meer het enige dat wordt besproken. “We doen al enige tijd werkplekmigraties. De meeste bedrijven en IT-dienstverleners in de regio hebben daarvoor de mensen niet meer. Het is een activiteit die perfect bij ons past. De feedback van klanten en onze jongens is erg positief. Verder zetten we nu de eerste stappen met remote werkplekbeheer.”  

Hij maakt daarbij duidelijk dat de vraag vanuit de markt groot is, maar dat ICT vanaf Morgen niet op alle vragen ja kan zeggen. “Met elk verzoek dat ik krijg, ga ik eerst terug naar de groep hier. We kijken goed of we het kunnen waarmaken. De druk op de jongens hier mag niet te groot worden. Als we de risico’s te groot vinden, geven we dat duidelijk aan. We willen alles kunnen afronden en ook gewoon kunnen factureren. Onze klanten begrijpen dat.”

Targets 

Sales-gedreven ondernemingen hebben altijd targets. Bij ICT vanaf Morgen liggen de prioriteiten duidelijk anders. Voor dit jaar is er nog de opening van een filiaal in Zaanstad gepland. Dat is dan de tweede regio waar ICT vanaf Morgen actief is. De afspraak met de gemeente Zaanstad en Purmerend is om 43 mensen te begeleiden naar werk. Laurens: “Wij hebben een totaal andere aanpak dan werkbedrijven. Die kijken naar procedures,. Bij ons speelt dat niet. Wij vinden altijd wel een passende aanpak.”  

Laurens: “Er is niets mooier dan iets kunnen betekenen voor deze mensen. Van een uitzichtloze situatie thuis naar een betere situatie en een baan. Dat is gewoon fantastisch. Daar doen we het voor.”

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3)

Mobiele versie afsluiten