ConXioN: ‘Wij willen een kwaliteitsstandaard voor refurbished’

Refurbished zit bij het bedrijf ConXioN Nederland, van Dylan Morauw en Wouter den Ouden, in het DNA. Hoewel de twee pas dit jaar zijn gestart, hebben ze nu al voeting in zowel Nederland als België.

Zowel Dylan als Wouter hebben jaren ervaring in de IT-sector, van sales tot management. Beiden komen uit de stal van Infotheek en Flex IT. De verdeling die ze sinds de oprichting van ConXioN Nederland in mei aanhouden is dat Dylan zich meer richt op eindgebruikers, en Wouter op de resellers. “Wij vinden verduurzamen een must. Wij gaan graag het gesprek aan met de klant over de daadwerkelijke behoefte van de gebruiker zodat de klant kan besparen en wij ons hogere doel kunnen dienen’, zegt Dylan. “Daarnaast helpen wij resellers met het vinden van de juiste producten of alternatieven. Gezien de huidige schaarste liggen er veel projecten stil en hierbij adviseren wij de klant. In veel gevallen is refurbished een hele goede oplossing”, geeft Wouter aan.

Waarde

Dat is in veel gevallen ook mogelijk. “Bijna alle applicaties kun je benaderen vanuit de cloud. Dan hoeven apparaten niet langer het nieuwste van het nieuwste te zijn. En daar zijn veel klanten het mee eens. Waarom 800 euro betalen voor een nieuw product, als je voor veel minder een functioneel device kunt krijgen.” Dat geldt voor het gehele assortiment van ConXioN Nederland: alles rondom de werkplek maar ook de infrastructuur (Server-, Storage- en Netwerkoplossingen). “We helpen klanten ook met het verantwoord afvoeren van afgeschreven hardware. Hierin zijn nog grote stappen te zetten bij bedrijven en daar helpen we graag bij”, zegt Wouter.

Aanvulling

Ze hoeven het echter niet met zijn tweeën te doen. Ze zijn in contact gekomen met Chris Debyser, de CEO van ConXioN België, een brede IT-dienstverlener. “We zijn in gesprek gegaan, en we konden elkaar uitstekend aanvullen”, zegt Wouter. “De Nederlandse markt voor refurbished bestaat al langer dan die in België. Dat zijn ze zich bewust, en nu hebben ze toegang tot onze ervaring. En wij hebben nu toegang tot de specialisten in België die ons weer helpen met complexere IT vraagstukken waar wij minder van af weten.” aldus Dylan.

Vendoren en distri’s

Dylan en Wouter vinden dat de markt door moet pakken. “Dat begint natuurlijk bij de vendoren”, vindt Wouter. “Die hadden hun kanaal moeten optuigen hiervoor, maar dat gebeurt te weinig. Waarom zouden ze niet net als met nieuwe producten hun kanaal optuigen? Zolang iedereen hun beloning krijgt enkel op nieuwe producten, gaat er niks veranderen.’’ Daarnaast moeten de producten langer gebruikt kunnen worden. Dylan noemt Chromebooks als voorbeeld.. “Die houden er na een paar jaar mee op. Dat hoort niet. Uiteindelijk liggen er ook kansen voor leveranciers dat wij hun producten een tweede leven geven, uiteindelijk blijft hun merk bij de klant gebruikt worden.”

Beiden zijn ook warm voorstander van een kwaliteitsstandaard voor refurbished hardware. “Eentje waar je blind op moet kunnen vertrouwen”, zegt Wouter. “De een noemt het Grade A+, de ander Grade A, en dat brengt verwarring. Je zou kwaliteitseisen uiteindelijk wettelijk kunnen vastleggen als je ermee verder wil en hier zouden vendoren een belangrijke rol in kunnen spelen.”

In een ideale wereld zouden resellers gewoon bij de gevestigde distributeurs een refurbished alternatief moeten kunnen bestellen. ‘’Sterker nog, uiteindelijk willen we naar een situatie dat er eerst naar upgraden gekeken wordt, daarna naar een refurbished oplossingen en als laatste naar nieuwe hardware’’ zegt Dylan.
Het volgende doel van ConXioN is het verder uitbouwen van hun lange termijn relaties. “IT-hardware is een commodity en wij zijn er bij gebaat dat onze klanten bij ons terugkomen. Daarom staan wij voor de kwaliteit van onze (refurbished) producten en geven wij hier de garanties op die daar bij horen en die de klant wenst”, zegt Dylan.

“We hopen met de hele keten te werken aan verduurzaming van de IT-sector”, sluiten Dylan en Wouter af.

Mobiele versie afsluiten