column Roel Remkes:  Vijf handvatten voor circulaire IT 

Roel RemkesAls ‘Circulsoof’ verken ik de circulaire en duurzame onderneming van de toekomst. Deze twee thema’s passen echter nog niet goed in het huidige denken over ondernemingen. Daar is dus nog werk te doen. 

Circulariteit en duurzaamheid raken vooral sectoren met een grote impact op het gebruik van energie en grondstoffen. De IT is zo’n sector. Daarom is de interesse voor circulaire IT begrijpelijk en noodzakelijk.

Het belang van circulaire IT is helder, maar er is nog veel angst omdat het nog onbekend terrein is. Hierdoor zien wij veel kleine projecten. We ‘doen iets met circulariteit’, maar helaas levert dat vaak nog te weinig op.

Vijf kernwoorden

Aan de hand van vijf kernwoorden wil ik laten zien wat er nodig is voor het versnellen van de transitie naar circulaire IT:

  1. Strategie
  2. Investeren
  3. Risico
  4. Samenwerken
  5. Geduld

Het circulair maken van de IT realiseer je niet met kleine losse projectjes. Circulaire IT vraagt om een bewuste visie, missie, strategie en een holistische aanpak. Als directies een circulaire en duurzame koers uitzetten, zal dat ook terugkomen in alle producten, diensten en activiteiten.

Investeren is belangrijk. De transitie naar circulaire IT kost gewoon geld want er zijn daarvoor andere diensten, businessmodellen en ketens nodig zoals retourstromen. Een traditioneel IT-product wint het financieel gezien voorlopig nog van een circulair IT-product. Investeringen zijn nodig om het duurzame financiële resultaat op de lange termijn een kans te geven.

Strategische keuzes maken en investeren betekent risico’s nemen. Doorgaan op de oude voet leidt tot grotere risico’s, zoals grondstoffentekorten en hogere prijzen. Dit vormt een gevaar voor het voortbestaan van ondernemingen en de hele sector. Meer risico nu, om te komen tot circulaire IT, leidt in de toekomst tot minder risico, door het borgen van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen en producten.

Samenwerken in de keten is cruciaal. In de circulaire economie wordt gesproken van een ecosysteem. Hierin werkt iedereen samen aan dezelfde circulaire doelen. Leveranciers, fabrikanten, transporteurs, resellers, klanten, gebruikers, consultants en nieuwe circulaire partners, zoals remanufacturers, refurbishers en recyclers. De kosten en baten (investeringen en risico’s) worden eerlijk verdeeld in het ecosysteem, zodat iedereen betrokken blijft en circulaire IT haalbaar wordt.

Ten slotte: geduld. De circulaire IT is gericht op de lange termijn en vraagt om een mindset gericht op de toekomst. De transitie kost tijd. Er is nu een periode waarin de ‘oude IT’ een oneerlijk financieel voordeel heeft ten opzichte van circulaire IT. Dit voordeel eindigt wanneer circulaire IT een feit is. Of wanneer wij nu niets doen en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen in het gedrang komt. Welke keuze maak jij?

Roel is een allround business professional met een achtergrond in duurzaamheid en IT. Als delivery manager werkt hij aan innovatieprojecten op het snijvlak van business, duurzaamheid/ circulair en tech.

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3) 

Mobiele versie afsluiten