Closing the Loop en Vodafone Duitsland zamelen 1,5 miljoen kapotte telefoons in voor Ghana

Closing the Loop heeft in samenwerking met Vodafone Duitsland 1,5 miljoen oude telefoons ingezameld, wat 80 ton aan e-waste heeft bespaard.

Het project is volgens Closing the Loop en Vodafone een van de grootste recyclingprogramma’s voor telefoons ter wereld. Het wint Ongeveer 7 kg goud, 6.300 kg koper en 37 kg zilver terug uit het afval. Het project heeft ook meer dan 3.800 leefbare lonen gecreëerd in Accra, de hoofdstad van Ghana. Het doel is om nog eens 1,2 miljoen te verzamelen.

Closing the Loop werkt sinds 2022 samen met Vodafone Duitsland. Samen hebben ze de “One for One” -service van Closing the Loop geïntegreerd in de apparaatverkoop aan Vodafone-klanten. “One for One” moet ertoe leiden dat iedere nieuwe telefoon die Vodafone verkoopt aan een particuliere klant leidt tot één oude telefoon die uit de wereldmarkt wordt gehaald. Closing the Loop zorgt voor het laatste. De aanpak bevordert het hergebruik van waardevolle materialen, vermindert vervuiling en gezondheidsschade veroorzaakt door elektronisch afval en creëert lokale banen.

Laag recyclingpercentage

Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 2 miljard telefoons geproduceerd, maar het wereldwijde recyclingpercentage blijft onder de 20 procent. Afgedankte handsets belanden uiteindelijk op stortplaatsen of in verbrandingsovens, aldus Closing the Loop.

“E-waste is een mondiaal probleem”, zegt Michael Jungwirth, Hoofd Duurzaamheid bij Vodafone Duitsland. “Daarom mogen onze oplossingen niet ophouden bij nationale grenzen. Met One for One nemen we verantwoordelijkheid en geven we een voorbeeld voor de industrie. We sluiten de cirkel voor onze klanten. Voor elke nieuwe telefoon die Vodafone in omloop brengt, halen we er een oude uit.”

“Steeds meer mensen willen deel uitmaken van de oplossing, deel uitmaken van de verandering. Dat is goed voor hen, goed voor ons milieu en het land waarin we leven”, aldus Windy Akorfa Azasu, Projectmanager E-waste voor de Ghanese partner van Closing the Loop.

“Samen komen we tegemoet aan een van de grootste onvervulde consumentenbehoeften; de behoefte om beter te kopen”, zegt Joost de Kluijver, oprichter en CEO van Closing the Loop. “De mijlpaal die we vandaag vieren, 1,5 miljoen verzamelde mobiele telefoons, is een geweldig voorbeeld voor de industrie. Het laat zien dat sociale waarde hand in hand kan gaan met commerciële waarde. En het brengt ons veel dichter bij ons doel: de eerste elektronische afvalrecycler in Afrika opzetten.”

Mobiele versie afsluiten