Circular IT Group: Veel kritieke grondstoffen in IT-apparatuur

De Circular IT Group heeft een calculator online gezet waarmee organisaties kunnen berekenen hoe ze besparen op hun CO2-uitstoot als ze gebruik maken van refurbished hardware.

Reden om de Duurzaamheid Calculator te beginnen is dat de overheid nadrukkelijk inzet op het verduurzamen van de industrie. Daarvoor werd onder meer het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie opgezet. Binnen dit programma is de afgelopen jaren veel bereikt door intensieve samenwerking tussen vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Mathieu Sueters, binnen de Circulair IT Group werkzaam als Corporate Development Director, is lid van het regieteam van dit uitvoeringsprogramma. “De overheid heeft doelstellingen op het vlak van circulariteit,” legt Sueters uit. “In 2030 moeten we 50% minder grondstoffen gebruiken. Het Planbureau van de Leefomgeving monitort de voortgang continu. In 2050 moeten we zelfs 100% circulair zijn.” Daarnaast bestaat ook nog het programma Fit for 55 dat de Europese Commissie opzette: in 2030 moeten we 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990.

Dertig kritieke grondstoffen

“Deze footprint verkleinen is een forse uitdaging. Maar er speelt nog iets,” geeft Sueters aan. “De Europese Commissie onderscheidt dertig kritieke grondstoffen. Ze worden kritiek genoemd om tal van redenen. Dat kunnen geopolitieke issues zijn, maar ook schaarste van de betreffende grondstof.”

De grondstoffen spelen een grote rol bij verduurzaming, want ze worden gebruikt in onder meer zonnepanelen, accu’s, brandstofcellen en windmolens. “De productgroep met de meeste kritieke grondstoffen is IT-hardware. Er zijn ongeveer 22 kritieke grondstoffen in ICT-hardware verwerkt. En in de recyclingfase kun je eigenlijk maar vijf van die kritieke grondstoffen terugwinnen. Dit, terwijl deze grondstoffen schaars zijn.”

In het kader van verduurzaming is het daarom van belang dat fabrikanten bij het ontwerpen van apparatuur verstandig omgaan met deze grondstoffen. En daarnaast is de schaarste een extra reden in te zetten op een langere levensduur voor IT-apparatuur.

Mobiele versie afsluiten