Circulaire IT in Nederland

Het is niet altijd even duidelijk wat er precies gebeurt in Brussel en wat de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU voor 2030 zijn. ITchannelPRO stipt daarom de meest concrete ontwikkelingen aan. Het lijkt of in Nederland vooral duurzame energieopwekking onderwerp van gesprek is.

Right to repair

40 ICP2 circulair algemeen beeld-3-400pxIn Brussel gebeurt momenteel achter de schermen meer dan een gemiddelde buitenstaander opvalt. Zo komt er een regeling die de juridische basis levert voor het ‘right to repair’. Deze regel geldt voor witgoed, bruingoed en consumentenelektronica. De verwachting is niet alleen dat dit gaat bijdragen aan het verlengen van de levensduur van genoemde apparatuur. Het recht op reparatie kan ook serieus bijdragen aan het verbeteren van het imago van bedrijven die al jarenlang actief zijn op dit terrein. Met een wettelijk kader wordt het tevens eenvoudiger om eisen te stellen aan de kwaliteit van die werkzaamheden.

Minder e-waste export

Ook wordt de omgang met afval aangescherpt. De EU wil de uitvoer van elk soort afval drastisch verminderen. E-waste is al langer aan eisen onderworpen. De focus wordt nu meer verlegd naar het afval binnen de grenzen houden, omdat het gaat om grondstoffen. Recycling en circulair krijgt dus meer aandacht. De verwachting is dat het nog makkelijker moet worden om de oude consumentenelektronica van de hand te doen. In Nederland is het inzamelen van gebruikt witgoed al goed geregeld, maar dit zal moeten worden uitgebreid naar de andere apparatuur.

Een recente peiling van de Duitse overheid laat overigens zien dat de overgrote meerderheid van de bevolking voor statiegeld op mobieltjes is, omdat het aanzet tot recycling en meer duurzaamheid. Iets dergelijks zou dus op termijn ook in Nederland kunnen gaan spelen. Niemand kan nog precies aangeven wat daarvan de gevolgen zijn voor het kanaal. Het lijkt wel waarschijnlijk dat het nieuwe business oplevert.

Accu recycling

Wat ook business – en werkgelegenheid – gaat opleveren, is de inzameling van oude accu’s. Met de komst van elektrische auto’s moet de EU een strategie ontwikkelen om die producten op een verstandige wijze te recyclen. De focus ligt op de 800.000 ton accu’s van auto’s. Maar Brussel wil ook dat er oplossingen komen voor de 190.000 ton industriële accu’s en 160.000 ton batterijen van consumentengoederen die de EU nu nog elk jaar verbruikt.

Oplaadstekkers

Begin juli maakte de Europese Commissie bekend dat het na de zomer komt met een plan tot vermindering van het aantal oplaadstekkers. Ook hier geldt dat men twee doelen nastreeft: minder gebruik van grondstoffen en langer gaan gebruiken wat reeds voorhanden is.

Nederland – duurzame energieopwekking

We hebben in Nederland ondertussen de bijzondere situatie dat er in delen van het land zoveel duurzame energie wordt opgewekt dat het niet meer kan worden teruggeleverd. De netwerkbeheerders maken die onbalans inzichtelijk en hebben plannen voor de ingrijpende opwaardering van de energienetten. In dat verband er ook problemen met de verdeling van (duurzame) stroom. De vraag is groter dan het aanbod. Gevolg is dat in diverse delen van het land moet worden gekozen tussen de aanleg van woonwijken of bedrijfsterreinen.

Het gaat hier dus niet alleen om een datacenter dat niet kan worden neergezet, ook al is dat in de pers het meest genoemd. Zelfs de bouw van grotere productiebedrijven en distributiecentra loopt mogelijk gevaar. Dat zet dus een rem op nieuwbouw, uitbreiding en verhuizing. Niet omdat de ruimte schaars is, maar omdat er simpelweg te weinig infrastructuur voorhanden is voor het transport en de levering van de benodigde duurzame energie.

Belangstelling voor duurzaamheid en circulair

Enkele van de hierboven genoemde punten zijn het afgelopen kwartaal op de website van ITchannelPRO uitgebreid aan de orde gekomen. De belangstelling voor deze onderwerpen neemt steeds verder toe. Dat laat zien dat het onderwerp leeft in het IT-kanaal. Duurzaamheid en circulair hebben daarom een vaste plek bij ITchannelPRO.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 2)

Mobiele versie afsluiten