Circulair is business, maar meer kennis is nodig

Het tweede netwerkevent van Circulaire-IT vond op 29 september plaats in Doorn. Waar de eerste bijeenkomst in juni vooral het toneel vormde voor algemene discussie, is dit event een eerste concrete aanzet om de Community voor Circulaire-IT vorm te geven. De markten voor refurbished hardware, reparatie en ITAD hebben veel gemeen, en hebben duidelijk behoefte om meer bij elkaar te worden gebracht.

De ongeveer dertig aanwezige professionals kwamen uit alle verschillende windstreken naar Landgoed Zonheuvel. Daar hoorden ze over waar de markt voor Circulaire-IT nu is, en waar het naartoe gaat. Het thema is zeer actueel, maar tegelijkertijd ook vrij nieuw. Dat is duidelijk wennen, maar het is precies daarom dat er veel interesse is onder vertegenwoordigers van bedrijven om meer zakelijk contact met elkaar te hebben.

Presentaties

De kern van de middag lag vooral op de presentaties. Mathieu Sueters, Circular IT consultant voor bedrijfsleven en overheid, deelt tijdens het event zijn kennis over het productenpaspoort (CPP) en Circulaire IT bij de overheid. Er blijkt echter ook dat bedrijven en overheden veel te leren hebben over hoe ze meer circulair kunnen worden. “Conservation efforts van schaarse grondstoffen zijn ontzettend trendy tegenwoordig”, zegt hij. “Maar als je kijkt naar de intern

Jan Hoogstrate – Free ICT Europe

ationale doelstellingen, dan worden die bij lange na niet gered.” Met alleen recycling of grondstoffencompensatie wordt de race niet gewonnen.

Jan Hoogstrate van Free ICT Europe Foundation, een belangenvereniging en lobbyorganisatie voor de secondaire markt, spreekt over de noodzakelijke en veranderende wetgeving. “In Brussel is bijvoorbeeld geen informatie over brokers, third party maintenance en dergelijke”, schetst hij het belang van lobbyactiviteiten. “Hoe kan je dan verwachten dat daaraan wordt gedacht?”

Geen cowboyjaren meer

Het zijn noodzakelijke onderwerpen, waarbij ook het commerciële landschap van groot belang is. Stephan Derksen, Adviseur & Investor in Circulaire IT, heeft gesproken over zijn ervaringen in mergers & acquisitions en zijn verwachtingen in het circulaire IT-landschap. Hij ziet dat er een stap naar volwassenheid is gezet, na jaren van fragmentatie. “De cowboyjaren zijn voorbij”, zegt Stephan. “Een investeerder of private equity zal niet snel in zee gaan met een partij waar veel risico’s zitten.” Daarin speelt ook kwaliteitscontrole een belangrijke rol. Rob Wierenga, van QC-Centre, vertelde over zijn ervaringen met het invoeren van een eigen kwaliteitscontrole in zijn handel in reserveonderdelen uit China, en over de vorderingen rond het Keurmerk Refurbished. Mark Beermann van het Digital Ecosystems Institute (DEI) sloot de middag af met een presentatie over het initiatief van een werkgroep voor managers en de overheid over Circulaire-IT en de reductie van IT-waste.

Stephan Derksen – Adviseur en invester

De hoofdmoot van het event blijft echter het netwerken zelf. Het is een doelstelling van Circulaire-IT om partijen in de branche zoveel mogelijk bij elkaar te brengen om kennis uit te wisselen. De volgende bijeenkomst is het jaarcongres Circulaire-IT op 16 november wederom in het SDG House in Doorn. Hier zijn zowel leveranciers als afnemers van Circulaire-IT producten en diensten van harte welkom. Ook tijdens het jaarcongres staan informeren en verbinden centraal.

Mobiele versie afsluiten