China slaat terug met exportbeperking op kritieke grondstoffen

China heeft exportcontroles aangekondigd op twee schaarse kritieke grondstoffen die essentieel zijn voor de productie van halfgeleiders.

Het gaat volgens internationale media om gallium en germanium. Deze zullen vanaf 1 augustus onderworpen worden aan exportcontroles “ter bescherming van nationale veiligheid en belangen”, aldus het Chinese ministerie van Handel. Exporteurs moeten “speciale toestemming van de staat” aanvragen om ze uit het land te mogen verzenden, aldus de verklaring. Dat komt neer op een strenge exportbeperking.

Gallium en germanium

Gallium en germanium worden onder meer gebruikt in computerchips en zonnepanelen. Beide staan op de lijst van kritieke grondstoffen van de Europese Unie, die als “essentieel voor de economie van Europa” worden beschouwd. China is veruit de grootste producent van gallium en een belangrijke wereldwijde producent en exporteur van germanium.

Handelsoorlog

Het lijkt op een reactie van China op stappen die Europa en de Verenigde Staten hebben gezet om hun afhankelijkheid van China te beperken. De Europese Unie heeft eerder dit jaar de laatste hand gelegd aan de Verordening voor Kritieke Grondstoffen, die er onder meer toe moet leiden dat Europese landen zelf meer van deze materialen produceren én hun importbeleid beter spreiden. De Nederlandse regering heeft zelf ook nieuwe beperkingen heeft aangekondigd op de export van bepaalde halfgeleiderapparatuur, wat een boze reactie van Beijing tot gevolg had. De nieuwe regels betekenen dat ASML, het grootste technologiebedrijf van Europa, exportvergunningen moet aanvragen voor producten die worden gebruikt bij het maken van microchips. Andere landen hebben vergelijkbare stappen genomen.

Een redactioneel artikel in de staatskrant China Daily suggereerde dat het nieuwe beleid van Beijing een vergelding was voor soortgelijke stappen van Washington en zijn bondgenoten. Critici van de beslissing “zouden de Amerikaanse regering kunnen vragen waarom zij ’s werelds grootste germaniummijnen bezit maar ze zelden exploiteert. Of ze zouden Nederland kunnen vragen waarom ze bepaalde producten die verband houden met halfgeleiders op hun exportcontrolelijst hebben gezet,” aldus het artikel.

Mobiele versie afsluiten