Chili wil lithiumproductie nationaliseren

Chili, de op één na grootste producent van lithium ter wereld, is van plan de winning van deze kritieke grondstof nationaliseren.


De Chileense president Gabriel Boric maakte vorige week bekend dat private mijnbouwbedrijven verplicht in zee moeten met de overheid om lithium te winnen. Daarbij zou de overheid een meerderheidsaandeel nemen in ieder project, wat vanuit de branche op felle kritiek heeft geleid. Het is nog de vraag of het Chileense parlement meegaat in het plan van Boric. Maar zelfs al zou het worden afgeschoten, is de verwachting dat een nationalisatie in een of andere vorm toch plaatsvindt.

Meer controle

De stap kan niet los worden gezien van de afspraken die Chili en de Europese Unie hebben gemaakt over de export van lithium en de versoepelde toegang voor Chili tot de Europese markten. Het land is de tweede lithiumproducent ter wereld en beschikt over een van de grootste voorraden van deze grondstof die wordt gebruikt voor onder meer accu’s. Tegelijkertijd zijn er klachten dat de winning wordt tegengehouden door bureaucratie, en volgens Boric zou meer staatscontrole juist dit deel moeten versoepelen. De Chileense overheid houdt zo ook meer inkomsten over uit de delving van deze bodemschat. Eerder hebben Mexico en Zimbabwe hun lithiumproductie al genationaliseerd.

Het zijn dit soort ontwikkelingen waardoor de Europese Unie haast maakt met een nieuwe verordening die de voorraad van kritieke grondstoffen -waaronder lithium- moet veiligstellen. In de nieuwe ITchannelPRO wordt deze nieuwe verordening verder toegelicht.

Mobiele versie afsluiten