CFIT zet plannen uit voor 2024

Het Circular & Fair ICT Pact (CFIT) is een internationaal inkoopgestuurd partnerschap om circulariteit, eerlijkheid en duurzaamheid in de ICT-sector te versnellen.

Circular and Fair IT Pact (CFIT) is begonnen met het ontwikkelen van richtlijnen voor inkooporganisaties over specifieke onderwerpen.

Afgelopen november is CFIT gestart met de CFIT Community of Practice richt zich op zorgvuldigheid en transparantie voor organisaties die ICT inkopen. Met ondersteuning van het Hiva Instituut van de KU Leuven moeten de leden kennis en ervaringen gaan uitwisselen, en vervolgstappen zetten om zorgvuldigheid en transparantie effectief te bevorderen in hun toeleveringsketens. Dat wordt het nieuwe jaar doorgetrokken, zo meldt de organisatie. Ze zijn gestart met de onderwerpen verlenging van de levensduur van producten en het kopen van refurbished producten.

Begin 2024 zullen deze worden gevolgd door onderwerpen die de CO2-impact behandelen, waaronder ingebedde CO2, kritieke grondstoffen en circulariteit. Naast deze inspanningen zal CFIT ook webinars helpen organiseren over duurzame software, iets dat binnen vooral grote organisaties een punt van aandacht begint te worden.

Wat is CFIT?

CFIT is een internationaal partnerschap geleid door inkoop, met als doel circulariteit, eerlijkheid en duurzaamheid in de ICT-sector te versnellen. “Terwijl we terugblikken op het afgelopen jaar, is CFIT verheugd om de toevoeging van nieuwe deelnemers aan te kondigen die graag zinvolle bijdragen willen leveren aan het bevorderen van circulaire en eerlijke praktijken binnen de ICT-sector”, zo schrijft de organisatie in een mailing. “CFIT heeft zijn wereldwijde bereik uitgebreid door de Treasury Board of Canada Secretariat, het Sloveense Ministerie van Milieu en het Partenariat des Achats Informatiques Romands uit Zwitserland te verwelkomen. Hun betrokkenheid verrijkt niet alleen onze gemeenschap, maar versterkt ook de wereldwijde samenwerking.”

Naast de nieuwe leden zijn er ook samenwerkingen opgezet. TCO Development, Electronics Watch en de Global Electronics Council hebben zich bij CFIT aangesloten als ondersteuners en verrijken volgens de gezamenlijke inspanningen met hun expertise en middelen. Vooruitkijkend is er een veelbelovende kans dat de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie zich het komende jaar bij het partnerschap zal voegen als een inkopende deelnemer, aldus CFIT.

Marieke Weerdesteijn, Programma manager CFIT / sr. adviseur duurzame overheidsinkoop “Met een diverse groep coördinerende, inkopende en ondersteunende organisaties actief betrokken bij CFIT, bevinden we ons in een goede positie om tastbare verandering te bewerkstelligen en verantwoorde praktijken in de ICT-industrie te bevorderen. We blijven ons inzetten om de gezamenlijke inkoopkracht te versterken door dialoog te stimuleren, praktische benaderingen te delen en initiatieven te sturen voor een duurzamer ICT-ecosysteem.”

meer info CFIT https://circularandfairictpact.com/

Mobiele versie afsluiten