CCS Insight verwacht dat refurbished profiteert van malaise op smartphonemarkt

Het aantal leveringen voor nieuwe mobiele telefoons zal dit jaar op het laagste niveau uitkomen in de afgelopen tien jaar, zo stelt analistenbureau CCS Insight. Dat komt mede door het succes en de professionalisering van de markt voor gebruikte apparaten.

Met 1,35 miljard stuks zal het aantal geleverde apparaten met 4 procent afnemen ten opzichte van 2022, zo schrijft CCS Insight in een prognose. Dat terwijl 2022 ook geen goed jaar was. Wereldwijd schatten de analisten in dat 1,16 miljard smartphones zullen worden verkocht.

Volgens CCS Insight zijn er drie belangrijke redenen voor de aanhoudende problemen. “Ten eerste vinden consumenten het prima om hun telefoon langer te gebruiken, waardoor ze minder vaak upgraden”, stellen de onderzoekers. “Ten tweede is de consument door de aanhoudende economische onzekerheid voorzichtiger met zijn aankopen. En ten derde leidt de toenemende aantrekkingskracht van tweedehands toestellen ertoe dat consumenten kiezen voor meer betaalbare en milieuvriendelijke opties.”

Economische neergang

De markt voor tweedehands toestellen zal in 2023 naar verwachting blijven groeien omdat mensen in een zwakke economie kosteneffectieve opties zoeken, zo gaat CSS Insight verder. “Deze stijging van de vraag zal worden ondersteund door de vooruitgang van het aanbod op veel markten, wat zal leiden tot de verkoop van naar schatting 330 miljoen gebruikte toestellen. Bovendien zal een groter deel van deze verkoop via gestructureerde distributiekanalen verlopen. De daling van de verkoop van nieuwe apparaten zal naar verwachting meer uitgesproken zijn in de eerste helft van 2023, met een traject naar herstel in het vierde kwartaal, wanneer de economische tegenwind naar verwachting zal afnemen. In de meeste regio’s zal de verkoop dalen, waarbij vooral West-Europa en Noord-Amerika zullen worden getroffen door inflatiedruk en financiële onzekerheid.”

A-merken zullen volgens CSS Insight profiteren van de polarisatie van de markt omdat consumenten uit hogere inkomensgroepen minder last hebben van economische teruggang. “Daarentegen zullen merken die zich richten op de lagere en middenklasse waarschijnlijk problemen krijgen, omdat hun klanten nóg prijsgevoeliger worden.”

Hoewel de wereldeconomie kwetsbaar blijft, wordt verwacht dat de markt vanaf 2024 geleidelijk zal verbeteren. “Wij verwachten echter niet dat de wereldmarkt voor nieuwe toestellen zich zal herstellen tot het niveau van medio 2010, omdat de toenemende kracht van het segment van tweedehands toestellen de vraag naar nieuwe telefoons zal drukken.”

Op 30 maart organiseert CSS Insight een gratis webinar over dit onderwerp.

Mobiele versie afsluiten