CCS Insight: professionalisering refurbished-branche werpt vruchten af

De markt voor tweedehands smartphones is groter dan verwacht, zo blijkt uit recent onderzoek van CCS Insight.

Alleen al in de eerste helft van 2023 zijn ongeveer 64 miljoen tweedehands smartphones verkocht via georganiseerde secundaire marktkanalen, zo schrijft CCS Insight over haar zogenaamde Pulse-onderzoek. Met ‘secundaire markt’ bedoelt CCS Insight de officiële distributiekanalen, zoals netwerkoperators en verkopers van tweedehands apparaten. Deze verkopen brachten bijna 20 miljard dollar aan omzet op.

Een belangrijke reden is de professionalisering van de refurbished sector van de laatste jaren, waarbij operators en grote distributeurs zich ook zijn gaan roeren. “De snelheid van de ontwikkeling van deze circulaire economie is verbazingwekkend geweest en we blijven regelmatig nieuw onderzoek over dit onderwerp publiceren”, aldus Leo Gebbie van het bedrijf in een blogpost.

Kanalen en procedures

“Duidelijk is dat 64 miljoen smartphones die door de secundaire markt gaan, een enorm aantal is, maar wat ondergaat elk ervan om de reis van inruil tot doorverkoop te voltooien?” Als persoonlijk voorbeeld haalt hij een bezoek aan bij Virgin Media O2 aan een recyclingcenter. “Ze beschouwen dit als een cruciaal onderdeel van hun milieustrategie om te voorkomen dat oude apparaten op de vuilnisbelt belanden, en het bedrijf is een van de toonaangevende aanbieders van tweedehands apparaten in Europa, dankzij hun bezit van giffgaff, een goed gevestigd kanaal. Om deze service aan te bieden, werkt Virgin Media O2 nauw samen met Ingram, een wereldwijde distributeur van reverse logistics die gespecialiseerd is in dit refurbishment- en recyclingproces; de twee bedrijven werken sinds 2003 samen.”

Virgin Media O2 heeft volgens CCS Insight in 250.000 apparaten gerecycled in 2022, en heeft sinds 2009 3,8 miljoen apparaten verwerkt. De bezochte fabriek die verwerkt net onder de duizend apparaten per dag. Elk apparaat dat via het recycleprogramma van de mobiele operator wordt ingezonden, wordt individueel beoordeeld om te bepalen welke onderdelen werken en welke gerepareerd moeten worden, of dat het apparaat mogelijk het einde van zijn levensduur heeft bereikt en in plaats daarvan moet worden ontmanteld en gerecycled. Voor mensen die een apparaat inleveren, is het waarschijnlijk dat ze nog dezelfde dag dat hun apparaat wordt ontvangen door de fabriek een geldaanbod krijgen, zo snel is de doorlooptijd tussen het ontvangen van een gadget en het beoordelen van de waarde ervan, aldus de blogger.

Verder noemt hij de aandacht voor het wissen van gegevens en de reparatie van schermen. “Sommige apparaten hebben een volledige schermvervanging nodig, inclusief het display eronder, maar dit is een kostbare optie. In plaats daarvan zal een groot aantal apparaten de buitenste laag van hun scherm zeer fijn laten afschrapen om eventuele onvolkomenheden te verwijderen voordat er een afwerking wordt aangebracht om ervoor te zorgen dat het scherm er als nieuw uitziet.”

Tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT 2023 dat op 14 november zal plaatsvinden op Landgoed Zonneheuvel in Doorn zal Simon Bryant van CCS Insight zijn licht laten schijnen op de belangrijkste marktrends voor refurbished in Europa.

Mobiele versie afsluiten