Capgemini over de geringe focus op duurzaamheid bij enterprises

CapGemini-duurzaamheid-it-enterprises-omslagDuurzaamheid staat steeds vaker hoog op de agenda van het MKB en enterprises. ITchannelPRO merkt dat refurbished door het kanaal wordt omarmd. Nieuw onderzoek van Capgemini laat echter zien dat bij er nog veel werk te verrichten is bij enterprises als het gaat om de combinatie duurzaamheid en IT. Wereldwijd is bij bedrijven met een omzet boven de $1 miljard de focus op duurzaamheid geringer dan werd aangenomen.

Het is een goed leesbaar en gratis te downloaden rapport van Capgemini. Er is ook een infographic voor een snel overzicht. Dat data voor de publicatie is gebaseerd op een groot aantal interviews met de personen verantwoordelijk voor duurzaamheid bij enterprises. Ook Nederlandse ondernemingen zijn benaderd.

Wat direct opvalt is dat de het overgrote deel van de bedrijven aangeeft weinig te doen aan de recycling van IT hardware. Cap Gemini berekent dat 89 procent van de enterprises minder dan 10 procent van de IT hardware daarvoor aanbiedt. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel kapitaal en grondstoffen op die manier verloren gaat.

Weinig aandacht voor IT hardware

Bijzonder is ook dat de helft van de enterprises volgens Capgemini aangeeft doelstellingen voor duurzaamheid te hebben. Dat zijn schijnbaar algemene formuleringen. Niet meer dan 18 procent kan namelijk aangeven wat binnen dat programma over de IT hardware gaat.

De grafiek laat dat zien. Daaruit blijkt ook dat Capgemini de publieke sector heeft betrokken bij het onderzoek. Dat juist daar de laagste score voor IT hardware wordt gemeten is wel heel opvallen.

Waarom ondernemingen en instellingen van deze omvang zo slecht scoren op het gebied van duurzaamheid is natuurlijk ook uitgezocht. Daarmee wordt ook duidelijk waarom er zo weinig aandacht voor IT hardware is.

Geen tools of geen businesscase?

Iets meer dan de helft van de verantwoordelijke personen geeft aan niet over de juiste kennis en tools te beschikken om de doelstellingen voor duurzaamheid te kunnen monitoren. Bijna de helft geeft ook aan dat er geen budget is, of dat de kosten te hoog zijn. Die antwoorden laten zien dat men niet naar het hele plaatje kijkt en de businesscase hiervoor ontbreekt. De IT hardware een tweede kans geven levert namelijk ook weer inkomsten op.

Het oordeel van Capgemini is weinig positief. Slechts 6 procent van de enterprises en overheidsdiensten verdient de status ‘highly mature” als het gaat over duurzaamheid van IT.

Ander beeld Nederland en het MKB

Kijkend naar de activiteiten, omzet en groei van de bedrijven in Nederland die zich met refurbished bezighouden lijkt het rapport van Capgemini bijna een compleet andere markt te beschrijven. Schijnbaar is duurzaamheid met betrekking tot de hele business, maar ook de IT, in het Nederlandse MKB af veel meer een gegeven. Dat leidt tot meer vraag en aanbod, en dus een levendige sector.

Mobiele versie afsluiten