Blancco meldt 107 miljoen kilo aan IT-wastebesparing

Wipingsoftware-aanbieder Blancco heeft in het afgelopen jaar 107 miljoen kilo aan IT-waste weten te besparen, en is daarnaast CO2-neutraal gebleven.

Dat schrijft het bedrijf in de ESG-rapportage over 2023. De software werd gebruikt om gegevens te wissen van 63,8 miljoen apparaten tussen juli 2022 en juli 2023. Het rapport spreekt van een recordstijging in het wissen van computers, servers en schijven als een cruciale factor bij het bijdragen aan een meer duurzame, circulaire economie.

583 jumbojets

De software van Blancco helpt bedrijven naar eigen zeggen voorkomen dat ongewenste of afgedankte IT-apparaten fysiek vernietigd moeten worden. Dit maakt hergebruik, recycling, schenking of verkoop van de apparatuur in overeenstemming met de principes van de circulaire economie mogelijk. De apparaten hebben een totaalgewicht dat overeenkomt met 583 jumbojets, en de pre-use CO2-voetafdruk van deze apparaten  -de emissies die worden geproduceerd vanaf hun productie tot hun eerste gebruik- wordt geschat op 8,3 miljard kilogram. Dit aanzienlijke bedrag zou anders zijn gebruikt om nieuwe apparaten te vervaardigen.

Blancco heeft ook een upgrade behaald naar een AA-rating op de MSCI ESG Ratings-beoordeling eind 2022. Dit kan volgens Blancco grotendeels worden toegeschreven aan de strategische overname van WipeDrive aan het einde van het vorige financiële jaar.

Matt Jones, CEO van Blancco, benadrukt hun voortdurende toewijding aan ESG (Environmental, Social, and Governance) principes, die ze drie jaar geleden duidelijk hebben gemaakt. Het ultieme doel is volgens Blancco om netto nul emissies te bereiken en tegelijkertijd een positieve en blijvende impact te hebben op hun gemeenschappen als verantwoordelijke bedrijfsburgers.

“Drie jaar geleden hebben we onze toewijding met betrekking tot ESG duidelijk gemaakt, en dat deden we niet lichtvaardig”, aldus Matt. “We blijven onszelf uitdagen om te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten en medewerkers als het gaat om het handhaven van de hoogste normen voor gegevensbeveiliging, het bevorderen van duurzamere praktijken en het werken aan het vergroten van de diversiteit van ons personeelsbestand.”

“Bij Blancco gaat het om ‘gegevens definitief wissen’. We hebben als ultiem doel een netto nul-bedrijf te worden en tegelijkertijd een betere bedrijfsburger te zijn die een blijvende, positieve impact heeft op onze gemeenschappen.”

Het ESG-rapport vermeldt ook de focus en vooruitgang van het bedrijf op het gebied van diversiteit en inclusie. Bovendien heeft Blancco in FY 2023 geen enkel gegevenslek gemeld en een klantentevredenheidsscore (NPS) van 61,8 behaald.

Het rapport is volgens Blancco in lijn met de industrienorm van de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) voor Software & IT Services, de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Mobiele versie afsluiten