‘Bedrijven willen een circulaire strategie, maar…’

Bij productiebedrijven en distributeurs spelen cloud computing, data analytics en automatisering een cruciale rol voor de circulaire strategie, maar ze lopen achter in de implementatie. Dat stelt Sage, een applicatieleverancier, vast na een rondgang.

Belangrijk…

Volgens The State of the Circular Economy zit de behoefte aan circulariteit in de lift onder MKB-bedrijven in de industrie in de lift. Meer dan 60 procent van de werknemers, klanten, aandeelhouders en partners vindt duurzame praktijken belangrijk voor de bedrijfsvoering. Volgens het rapport heeft 84 procent van de bedrijfsleiders aangegeven dat circulaire strategie onderdeel uitmaakt van hun rol.
ICT en digitale transformatie staan voor een grote meerderheid van de ondervraagden centraal in de overgang naar circulariteit. Vooral cloudapplicaties worden veel genoemd (74 procent) als cruciaal, met data analytics en automatisering (68 en 67 procent respectievelijk) kort daarachter.

…maar bedrijven lopen wel achter

Toch ziet Sage ook dat de cloud ondanks dat enthousiasme relatief weinig wordt ingezet. Het rapport stelt zelfs dat een meerderheid van de maakbedrijven achterlopen met hun moderniserings- en digitaliseringsprocessen. “Het gevolg is dat een goede implementatie van strategieën voor een circulaire economie in de hele waardeketen niet voldoet”, aldus de opstellers van het onderzoek.

Een reden dat de circulaire strategie niet van de grond komt is ook dat maakbedrijven te maken hebben met veel tijdelijke uitdagingen: problemen in de voorraadketen, stijging van kosten, en veranderingen van de eisen vanuit de klant worden daarin genoemd. Tweederde van de maakbedrijven moet, mede daarom, de benodigde transformaties voor een circulaire aanpak nog ondergaan. Ze kunnen geen mensen vinden, de kosten zijn te hoog en het opwaarderen van de technologische infrastructuur zijn daarin grote obstakels. Dat alles vraagt volgens Sage dan ook om een innovatieve inslag en een hoge mate van voorruit denken.

Mobiele versie afsluiten