Bedrijven en overheid commiteren aan Duurzame Digitalisering

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft op dinsdag het Manifest Duurzame Digitalisering ontvangen. De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering heeft de concrete uitwerking overgedragen aan ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA).

Het Manifest Duurzame Digitalisering is een oproep tot een heldere en integrale nationale aanpak om het digitale landschap in Nederland te verduurzamen. Digitalisering is volgens de opstellers een belangrijke sleutel om de verduurzaming te versnellen, maar moet ook zelf een verduurzaming doormaken om toekomstbestendig te zijn. “De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben ons laten zien hoe kwetsbaar het huidige systeem is en hoe afhankelijk we zijn van internationale handelsketens en niet-hernieuwbare energiebronne”, aldus het manifest. “Door een totale verandering van het energieverbruik en de opwek is er congestie op het net waardoor nieuwe ontwikkelingen in de knel komen.” De coalitie wijst erop dat Nederland een van de 28 ondertekenaars is van de Declaration on A Green and Digital Transformation van de Europese Unie.

Verantwoord

“Goed dat diverse partijen in de digitale sector het initiatief hebben genomen om digitalisering en verduurzaming hand in hand te laten gaan”, zegt minister Adriaansens. “We willen de kansen van digitalisering voor onze maatschappij en economie benutten, maar wel op een verantwoorde manier. Daarom is het belangrijk om hier op in te zetten.”

Uitvoer

De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering komt voort uit het LEAP-initiatief van de Amsterdam Economic Board en telt inmiddels zeventig partners. Bij de uitreiking zelf in Nieuwspoort waren negentig vertegenwoordigers aanwezig vanuit de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. De bedoeling is dat de ECP en SDIA -namens wie Daan Terpstra aanwezig was- nu de concrete uitwerking op zich nemen zodat de uitvoer van wat in het manifest staat op 1 januari 2023 van start kan gaan. Hun eerste taak is om een routekaart hiervoor op te stellen. De Amsterdam Economic Board blijft partner en deelnemer aan het Manifest Duurzame Digitalisering.

“De klok tikt door”, waarschuwt Eske van Egerschot-Montoya Martinez, Kwartiermaker van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. “Digitalisering is een essentieel onderdeel van verduurzaming en de digitalisering moet ook duurzaam zijn. Onze coalitie weet als geen ander welke kansen er zijn, maar ook welke knelpunten we moeten oplossen. Dat kunnen we niet zonder deze regering. Het is tijd voor collectieve daadkracht.”

Mobiele versie afsluiten