Augustin Becquet van Eurefas over de noodzaak van Circulaire IT

De branche voor circulaire IT is broodnodig voor Europa, en niet alleen vanwege de groene aspecten, zo vertelde Augustin Becquet, voorzitter van Europese branchevereniging EUREFAS en CEO van refurbished-partij Recommerce tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT in Doorn.

Augustin Becquet - Spreker Circulaire IT Congres Nederland 2022

Tijdens zijn presentatie ging Augustin, in op de uitdagingen waar de circulaire branche voor staat. Het zijn spannende tijden, want er staat volgens hem een revolutie te gebeuren, waar bedrijven in de markt voor refurbished mee te maken krijgen én van kunnen profiteren. “En we willen allemaal deel uitmaken van deze revolutie”, zegt hij. “Het is tijd om hier werk van te maken, want de veranderingen die komen zijn fors.”

Milieu en meer

Die noodzaak wordt gevormd door meerdere factoren. Ten eerste gaat het om de groei van de branche zelf in combinatie met het groene aspect. Die zijn volgens Augustin afhankelijk van goede communicatie en lobby bij wetgevers. “De invloed van de hardwarebranche is nog steeds erg groot”, zegt hij. “Het is te belangrijk dat we de communicatie open houden, want eindklanten hebben geen enkel beeld van welke impact bepaalde veranderingen aan apparaten hebben.” Nu zien veel consumenten en organisaties zaken als data nog als gratis en vrijblijvend in gebruik. “Dat is niet zo. We moeten verder blijven pushen, want het dataverbruik heeft grote invloed op het milieu.” In gesprek met Circulaire-IT na zijn presentatie zegt Augustin dat hij ook bij de leveranciers veranderingen ziet. “Meer mensen bij vendoren worden gedreven om een betere wereld achter te laten”, zegt hij. “We zitten in een branche die veel verbruikt. Dan wil je ook iets terug kunnen doen.”

Er zit echter ook een economisch aspect aan dit alles. “Er is weinig IT-maakindustrie meer in Europa”, zegt hij. “Refurbishment heeft een goede positie om dit op te vullen. De branche kan veel banen creëren.” Dat zal volgens hem vooral een kwestie van meerdere kleinere bedrijven zijn. “Samen genereren we honderden miljoenen euro’s aan omzet. Dat is niet reusachtig veel, maar de potentie is aanwezig. Vanuit de consument zien we veel interesse. De prijs is natuurlijk de primaire driver, zo zien we in marktonderzoeken en bij Recommerce zelf. Pas daarna komen de groene overwegingen.” Als het gaat om wetgeving heeft de refurbed-markt de Europese wind steeds meer in de zeilen. “De EU pakt door, en er beginnen zich initiatieven te vormen.”

Right to Repair

Maar ze zijn er nog niet. EUREFAS lobbyt in Brussel mee aan de Right to Repair, en Augustin ziet hier dat er nog veel moet gebeuren. “Right to Repair is een cruciale strijd”, zegt hij. “Circulaire IT kan alleen als je kunt repareren. We strijden onder meer tegen de bundeling van onderdelen, en pushen voor betere beschikbaarheid.” Als voorbeeld noemt hij de geneesmiddelenindustrie. “Dertig jaar geleden was er het probleem dat slechts een handjevol laboratoria alle licenties in handen had”, zegt hij. “Toen is in Europa besloten om generieke geneesmiddelen toe te laten. Daardoor werden geneesmiddelen goedkoper en veiliger. Hetzelfde willen wij voor reserveonderdelen: generiek, en gecontroleerd.”

Ook preventie is een beleidspunt waar EUREFAS sterk op inzet. “Hoe kunnen we apparaten zo lang mogelijk in gebruik houden?”, is volgens hem een belangrijke vraag. “Het langer meegaan van apparaten vraagt primaire aandacht. Daarna komt hergebruik, en gevolgd door terugwinning en recycling Als laatste hebben we verantwoorde afvalverwerking.” Slechts 10 tot 15 procent van het materiaal wordt teruggewonnen, zo stelt hij, en dat maakt levensduurverlenging des te belangrijker.

“We proberen als organisatie pragmatisch te zijn”, zegt Augustin. Tegelijkertijd ligt er een duidelijke nadruk op Europese partijen: alleen bedrijven die in Europa zijn gebaseerd kunnen zich bij EUREFAS aanmelden. Alleen zo is de organisatie effectief, stelt hij. “We begonnen met vijf bedrijven, we zijn er nu twintig. Uiteindelijk willen we een morele branche, een veilige markt en bevordering van een lokale en circulaire economie.”

Mobiele versie afsluiten