ARGO360 compenseert e-waste voor Fairphone

Sociale onderneming en ITAD-leverancier ARGO360 heeft een partnerschap afgesloten met Fairphone over de compensatie van e-waste.

Het nieuwe contract tussen de twee bedrijven richt zich op het compenseren van e-waste geproduceerd door Fairphone tot ten minste 2025. Het gewicht dat Fairphone produceert aan nieuwe hardware, compenseert ARGO360 met een recyclingproject dat initieel in Ghana plaatsvindt. “We fungeren als verzamelaar en zorgen voor de verwerking ter plaatse. Dit geeft ons volledige controle over wie bij het proces betrokken is en creëert werkgelegenheid voor mensen zonder baan in Ghana”, zegt Mimoun Batou, mede-eigenaar en directeur bij ARGO360.

Normen

In eerste instantie gaat het om materialen uit onder meer smartphones, laptops en monitoren die eenvoudig eruit te halen zijn, zoals aluminium en plastic. Voor grondstoffen die moeilijker te herwinnen zijn wordt de rest naar de centra in Amsterdam en Utrecht gehaald. “We scheiden momenteel 26 verschillende fracties van e-waste, waarvan een groot deel lokaal kan worden verwerkt. Dit creëert niet alleen een duurzame aanpak, maar ook een win-winsituatie voor alle betrokken partijen”, zegt Mimoun. De verwerking van e-waste gebeurt volgens Mimoun op basis van de hoogst haalbare normen, zoals WEEELABEX en R2.

“Het is een tijd om gezamenlijk te streven naar e-wasteneutraliteit”, vindt Mimoun. “Alleen met zijn allen kunnen we echt impact maken. Dus we zoeken naar bedrijven die het als plan hebben de komende jaren. Duurzaamheid gaat niet alleen over het behoud van de planeet; het omvat ook het creëren van een rechtvaardige en inclusieve samenleving.”

Mobiele versie afsluiten