Apple laat inzet gebruikte onderdelen toe voor reparaties (maar parts pairing blijft)

Apple laat het vanaf het najaar toe om gebruikte onderdelen in te zetten voor reparaties van iPhones, maar parts pairing blijft van kracht.
Het nieuwe reparatieprogramma begint in eerste instantie met de iPhone 15. Het programma creëert volgens Apple een balans tussen betaalbare reparaties enerzijds en privacy en veiligheid anderzijds.

Apple breidt de geschiedenis van onderdelen en service uit. Gebruikers krijgtn zo inzicht in de geschiedenis van reparaties van hun apparaat.

Parts pairing

Pairing blijft in dit alles een sleutelrol spelen. Dat betekent in de praktijk dat je onderdelen van derden niet kunt inzetten. Onder meer Right to Repair wil af van zulke praktijken. Na reparaties volgt ‘kalibratie’ van het apparaat. “Dit proces is van essentieel belang voor het behoud van de privacy, veiligheid en kwaliteit van de iPhone”, zo verdedigt Apple de praktijk in het persbericht.

“Vanaf dit najaar zal de kalibratie van originele Apple-onderdelen, zowel nieuw als gebruikt, op het apparaat zelf plaatsvinden na installatie van het onderdeel.”

Apple blijft bij het standpunt dat de koppeling voor reparaties nodig is om securityredenen en om namaak tegen te gaan. “‘Parts pairing’ wordt veel gebruikt buiten en heeft deze negatieve connotatie,” zegt John Ternus, senior vice president hardware engineering bij Apple, tegen TechCrunch. “Ik denk dat mensen daardoor zijn gaan denken dat we op de een of andere manier voorkomen dat onderdelen van derden werken, wat niet het geval is. Hoe wij het bekijken is dat we moeten weten welk onderdeel zich in het apparaat bevindt, om verschillende redenen. Ten eerste moeten we authenticeren dat het een echt Apple-biometrisch apparaat is en dat het niet is gespooft of iets dergelijks.”

Activation lock

Apple breidt daarnaast ook de Activation Lock uit naar iPhone-onderdelen. Dit om diefstal te ontmoedigen, aldus Apple. Deze functie voorkomt dat een verloren of gestolen iPhone opnieuw geactiveerd kan worden bij detectie van een onderdeel van een ander apparaat met Activation Lock of Lost Mode ingeschakeld.

Het nieuwe programma voor reparaties gaat vanaf de herfst in.

Mobiele versie afsluiten