Apple belooft alle gebruikte kobalt te recyclen

Apple gaat vanaf 2025 alleen nog maar recycled kobalt gebruiken voor haar accu’s, zo heeft het bedrijf aangekondigd.

Het is een van de maatregelen die de producent neemt om smartphones over de hele lijn te laten bestaan uit hergebruikte materialen. Zo moeten ook de magneten en printplaten volledig gerecycled zijn. Dat moet eraan bijdragen dat alle producten in 2030 klimaatneutraal is.

Congo

Ondertussen is ongeveer een kwart van alle kobalt in Appleproducten gerecycled, terwijl dat in 2021 nog maar 13 procent was. Kobalt is een van de kritieke grondstoffen zoals gedefinieerd door de Europese Commissie die gaan vallen onder een nieuwe verordening. Wereldwijd komt vrijwel alle kobalt uit mijnen in Congo, waar sprake is van erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast is het strategisch niet wenselijk om afhankelijk te zijn van één afzetmarkt.

Apple gaat ook proberen om vanaf 2025 geen plastic meer te gebruiken voor verpakkingen. Dat is al teruggedrongen tot slechts 4 procent van al het gebruikte materiaal, maar het bedrijf gaat ook wijzigingen doorvoeren in etiketten en de laminering om dat laatste beetje weg te werken.

Mobiele versie afsluiten