Akkoord EU om circulaire batterijen en accu’s

De Europese Commissie heeft een politiek akkoord met het Europees Parlement en de Raad bereikt over het verduurzamen van batterijen binnen de Europese Unie. Batterijen moeten hierdoor duurzamer, circulairder en veiliger worden.

Het akkoord bouwt voort op het voorstel van de Commissie van december 2020 en behandelt de sociale, economische en milieukwesties in verband met alle soorten batterijen. De nieuwe wet maakt deel uit van de Europese Green Deal, met de ambitie om de economie circulair te maken en verontreiniging tot nul terug te dringen. De afspraken komen op dezelfde dag als een deal gesloten met Chili om meer metalen gebruikt in batterijen -waaronder lithium- uit dat land in te voeren. Chili is de grootste producent van lithium ter wereld.

Eisen

Vanaf 2024 worden de nieuwe duurzaamheidsvereisten rond koolstofvoetafdruk, gerecyclede inhoud en prestaties en duurzaamheid ingevoerd, met een uitbreiding van 2025 van de producentenverantwoordelijkheid. Dan worden de inzamelingsdoelstellingen aangescherpt. Voor draagbare batterijen zullen de streefcijfers 63 procent zijn in 2027 en 73 procent in 2030. Voor accu’s in lichte voertuigen is het streefcijfer 51 procent in 2028 en 61 procent in 2031. Alle ingezamelde batterijen moeten worden gerecycled en een hoog terugwinningsniveau moet worden bereikt, met name voor waardevolle materialen zoals koper, kobalt, lithium, nikkel en lood.

Dit zal garanderen dat waardevolle materialen aan het einde van hun nuttige levensduur worden teruggewonnen en weer in de economie worden gebracht door strengere streefcijfers vast te stellen voor de efficiëntie van recycling en de terugwinning van materialen in de loop van de tijd. De streefcijfers voor materiaalterugwinning voor lithium zijn 50 procent tegen 2027 en 80 procent tegen 2031.

Ondernemingen die batterijen op de interne markt van de EU in de handel brengen, moeten aantonen dat de voor de productie gebruikte materialen op verantwoorde wijze zijn ingekocht. Dit betekent dat de sociale en milieurisico’s in verband met de winning, verwerking en verhandeling van de grondstoffen die voor de productie van batterijen worden gebruikt, moeten worden geïdentificeerd en beperkt.

De nieuwe verordening vervangt de bestaande batterijenrichtlijn van 2006.

Mobiele versie afsluiten