AFM werft ESG-specialisten voor controles CSRD

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is nieuwe toezichthouders aan het werven om vanaf 2025 niet-financiële verslagen te kunnen contreleren voor de CSRD.

 Volgens een rondgang van de website Responsible Investor is er in Nederland al extra budget vrijgemaakt om dergelijke experts aan te nemen. Wel geeft de woordvoerder van de AFM toe dat het vrij lastig is dergelijke professionals te vinden in de huidige krappe arbeidsmarkt. Consultancy’s en verzekeraars zijn immers in dezelfde vijver aan het vissen. Dat maakt het voor bedrijven ook moeilijker om mensen te vinden ESG-rapportages op te stellen.

Frankrijk voorziet tekort voor CSRD

De Nederlandse overheid is niet de enige voor wie de voorbereiding voor de rapportageverplichting een uitdaging is. De Franse overheid heeft “zeer beperkte middelen” om controle op CSRD goed uit te voeren. Dat terwijl Frankrijk eind vorig jaar het eerste Europese land is dat de CSRD over heeft gezet naar nationale wetgeving. Het publieke pensioenfonds ERAFP heeft recent aangegeven de CSRD erg serieus te nemen en accountantbenoemingen te blokkeren als deze duurzaamheidsrapportages niet voldoende meeneemt in zijn of haar verslagen.

In het land zal het aantal entiteiten die rapporteren over niet-financiële zaken stijgen met bijna 50 procent. Per bedrijf zal ook veel meer gerapporteerd worden, stelt het rapport.

Andere landen

Ook Duitsland, Zweden en Finland zijn benaderd door Responsible Investor. Deze woordvoerders treden niet in detail over hoe ze zich voorbereiden op de CSRD. Zweden stelt alleen in gesprek te zijn met bedrijven, brancheverenigingen en andere belanghebbenden.

Mobiele versie afsluiten