Stephan Derksen voorspelt verdere consolidatie in ITAD-markt

Stephan Derksen is een ervaren professional en adviseur die tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT vertelde over hoe de branche zich aan het ontwikkelen is en welke rol de grote investeerders spelen.

Stephan is een bekend gezicht voor de mensen die Circulaire-IT en de community volgens. De Industry Advisor en Non-Executive Director schetste in de laatste presentatie van de dag hoe de markt voor gebruikte hardware is geconsolideerd. “We zien nu dat bedrijven niet alleen waarde toevoegen door de marges af te vangen, maar ook door het bieden van hoogwaardige services,” benadrukt Stephan. Hij legt uit dat de markt niet alleen wordt geleid door enkele grote bedrijven, maar dat diversificatie en innovatie centraal staan om de eindgebruikers te bedienen. Geen wonder dat grote investeringsfondsen enthousiast zijn ingestapt.

Private Equity

Daarbij komt de branche van ver. “Toen we in deze markt begonnen, was het een geweldige transactionele professie. We konden dingen kopen en verkopen. En dat was het,” schetst hij. “Er was geen duurzaamheid, er was alleen geld verdienen.” Dat is ondertussen veranderd. “Ik ben supertrots om te zien dat dit de tweede conferentie is die we hebben over Circulaire IT hier in Nederland. Dat we zelfs de fabrikanten in deze zaal hebben en dat ze later vandaag een panel vormen is fenomenaal.”

Stephan onderstreept ook de groei van kleine spelers naar volwaardige bedrijven. Een van de opmerkelijke aspecten die Derksen aanstipt, is de interesse van private equity-bedrijven in de circulaire IT-sector: “Wat brengt een Private Equity naar de tafel voor de cirkelaire IT-gemeenschap?”, vraagt hij. “Twintig jaar geleden was het erg moeilijk om je bedrijf te verkopen, als je niet groot genoeg was om voor elke investeerder om in te stappen en er zeker van te zijn dat hun geld drie, vier, vijf, zeven of tien jaar nog steeds veilig zou zijn.
Tegenwoordig is er een exitmogelijkheid door de grote consolidatie. Niet alleen binnen deze branche, maar overal.” Derksen voorspelt verdere consolidatie, cross-industrietransacties en internationale expansie in de komende tijd. Hij merkte op dat duurzaamheid een kernthema blijft voor investeerders en bedrijven in deze sector.

Stephan Derksen CIRCULAR IT CONGRES__Nov 2023

Mobiele versie afsluiten