ABN AMRO: Tweederde bedrijven onbekend met CSRD

Met de aanstaande invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf 1 januari 2024, worden zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Maar ondanks dit naderende wettelijke kader blijkt uit onderzoek dat twee op de drie Nederlandse bedrijven nog nooit van deze nieuwe richtlijn hebben gehoord. Het onderzoek, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van ABN AMRO als onderdeel van de Sectorprognoses 2024-2025, omvatte 587 bedrijven. Hieruit bleek ook dat slechts één op de vijf bedrijven in grote lijnen bekend is met de nieuwe verplichting. Deze onbekendheid strekt zich uit over diverse sectoren in de economie, hoewel de industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening beter op de hoogte zijn van CSRD. Opvallend is dat veel MKB-bedrijven zich niet bewust zijn van de Europese richtlijn. Slechts een kwart van hen verwacht dat zij te maken zullen krijgen met de voorschriften van de CSRD. Deze onwetendheid is volgens ABN AMRO zorgwekkend, vooral gezien de verwachte impact op bedrijfsvoering en rapportageverplichtingen.

MKB evenwel geraakt

ABN AMRO benadrukt dat hoewel de richtlijn direct grote en beursgenoteerde middelgrote bedrijven raakt, deze bedrijven deels afhankelijk zullen zijn van informatievoorziening van kleinere leveranciers en afnemers in de keten. Dit gebrek aan bewustzijn onder tweederde van de bedrijven wijst op een trage start van informatie-uitwisseling. De meningen over de CSRD lopen uiteen binnen het bedrijfsleven. Sectoren zoals financiële en zakelijke dienstverlening zien eerder kansen (42 procent) dan problemen, terwijl bedrijven in handel, logistiek en horeca (43 procent) de richtlijn vaker als een uitdaging beschouwen. Paul Bisschop, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO, merkt op: “Bedrijven die positief staan tegenover de CSRD zien dit als een mogelijkheid om zich te onderscheiden, terwijl anderen het zien als een administratieve last in een tijd van economische uitdagingen.”

Meer dan de helft van de bedrijven geeft aan behoefte te hebben aan uitgebreidere kennis over de richtlijn, naast een betere ondersteuning vanuit de overheid en een verbeterde afstemming met zowel afnemers als leveranciers. ABN AMRO dringt er bij de overheid op aan om heldere richtlijnen op te stellen en bedrijven te ondersteunen met begrijpelijke informatie over het belang van de CSRD. Dit zou niet alleen in het belang zijn van bedrijven, maar ook van de bredere samenleving.

De aanloop naar de implementatie van de CSRD vindt plaats in een economie die dit jaar een matige groei doormaakt, waarbij sommige sectoren zelfs krimpen. De vooruitzichten voor 2024 zijn echter gunstiger, hoewel de verwachtingen voor 2025 per sector verschillen. Voor een gedetailleerd overzicht per sector en de verwachtingen wordt verwezen naar het rapport ‘Sectorprognoses 2024-2025’.

Mobiele versie afsluiten