5G drukt prijzen refurbished iPhones

De introductie van de iPhone 14 heeft een groter drukkend effect gehad op de prijzen van refurbished gebruikte modellen in de Verenigde Staten, zo ziet Counterpoint Research in een recente analyse.


Iedere keer wanneer een nieuw model op de markt verschijnt, heeft dat een effect op de prijzen van gebruikte smartphones op de professionele markt. Oudere modellen, vooral de iPhone 8, X en 11, zijn sinds 7 september flink in prijs gezakt. Een refurbished iPhone 8 is maar liefst 38 procent minder waard in de markt voor gebruikte toestellen dan voordat de iPhone 14 haar intrede deed. De iPhone X en iPhone 11 hebben respectievelijk een klap van 23 procent en 15 procent gekregen in de VS.

iPhone 13 tijdelijk duurder

Dat is een grotere schok dan normaliter voorkomt na een nieuwe introductie. Volgens Counterpoint lijkt het erop dat dit vooral te maken heeft met 5G. Steeds meer gebruikers denken vooruit en willen een apparaat dat 5G-capable is. Dat wordt verder ondersteund doordat de refurbished iPhone 12 slechts 10 procent in gemiddelde prijs is gezakt, terwijl de refurbished iPhone 13 zelfs met 11 procent is gestegen.

Dat laatste komt door de vraag in de markt. inflatie en verlies aan koopkracht hebben ervoor gezorgd dat mensen die toch een relatief nieuw apparaat willen kijken naar de generatie die direct voor de huidige verschijnt. Ironisch genoeg stijgt de gemiddelde prijs voor een gebruikte iPhone 13 daardoor -zij het tijdelijk-, ook omdat de voorraad refurbished van iPhone 13 nog beperkt is. Hoewel dit gaat veranderen naarmate de iPhone 14 steeds vaker beschikbaar komt voor actieprijzen, ziet Counterpoint ook dat toestellen langer meegaan.

Effecten van verlengde levensduur

Amerikaanse consumenten doen volgens de marktwatcher gemiddeld 3 jaar en 7 maanden met een smartphone. Dat is niet zo lang zoals het hoort te zijn, maar wel een stuk langer dan voorheen. En daarin verwachten de Amerikaanse analisten geen grote veranderingen. In Q4 2022 zal de prijs van de iPhone 13 weer iets zakken. Oudere modellen lijken aan hun onderbodem te zitten.

In de markt voor gebruikte refurbished toestellen domineren de producten van Apple. Maar liefst 40 procent van alle refurbished toestellen wereldwijd zijn van deze leverancier, op grote afstand gevolgd door Samsung.

Mobiele versie afsluiten