24 januari: Circular Electronics Day

24 januari is het Circular Electronics Day — een wereldwijd initiatief dat door talloze organisaties wordt ondersteund. Dit jaar ligt de focus op het inspireren van mensen om hun elektronische omgeving duurzaam te beheren door de aandacht te vestigen op een aantal geslaagde voorbeelden.

Clare Hobby

“Door hands-on tips en praktijkvoorbeelden te geven willen we kopers laten zien dat het in feite eenvoudig is om het verschil te maken”, zegt Clare Hobby van TCO Development, één van de initiatiefnemers van Circular Electronics Day.

In onze bestaande lineaire economie gebruiken we natuurlijke hulpbronnen om producten te maken die vaak een korte levenscyclus hebben voor ze worden weggegooid. Dit leidt tot een aantal ernstige duurzaamheidsproblemen die van invloed zijn op de menselijke gezondheid en het ecosysteem. Waardevolle natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en giftig elektronisch afval groeit in het recordtempo van 50 miljoen ton per jaar. Dit is te vergelijken met het gewicht van bijna 4.500 Eiffeltorens of meer dan 8 piramides van Gizeh. Elektronisch afval versterkt deze problematiek nog eens doordat het vaak onveilig wordt behandeld, wat leidt tot gezondheidsproblemen en aantasting van het milieu.

“Voor deze problematiek en alles wat daarmee samenhangt willen we dit jaar op Circular Electronics Day praktijkvoorbeelden naar voren brengen van de manier waarop organisaties en consumenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een circulaire economie door hun ICT-producten op een circulaire manier te managen. Via de social media hashtag #CircularElectronicsDay kun je deelnemen aan het gesprek,“ vervolgt Clare Hobby.

Circular Electronics Day wordt mede mogelijk gemaakt door 3stepIT, ATEA, Chalmers Industriteknik, Closing the Loop (Nederland), Dell, Dustin, ETIRA, European Remanufacturing Council, Godsinlösen, Greenlyfocus, iFixit, Inrego, International Institute for Industrial Environmental Economics, IVL Swedish Environmental Research Institute, Lenovo, Recipo, Smithereens, TCO Development, Towards Zero Waste, Tradera en WEEE Forum. Klik hier voor meer informatie.

Digitaal Dossier Circulaire IT. 

In 2021 publiceren we het Digitaal Dossier Circulaire IT. Het is het tweede digitale dossier, na het succesvolle Digitaal Dossier over Microsoft Teams, dat eerder dit jaar verscheen.

Een Digitaal Dossier draait om het in kaart brengen van het complete ecosysteem rond een dienst- of productgroep. En welke kansen het biedt voor het distributiekanaal. Een Digitaal Dossier bestaat onder meer uit een e-magazine, een e-paper (pdf) en online artikelen op onze website en op social media. In de periode van productie zetten we het betreffende onderwerp breed in de schijnwerpers met tal van ondersteunende artikelen en initiatieven. Neem contact op met Eric Luteijn als je meer informatie over participatiemogelijkheden wilt hebben en ook jouw bedrijf op de kaart wilt zetten in de markt voor circulaire IT: eric@itchannelpro.nl of 06 – 53 510 690.

Mobiele versie afsluiten