Ondanks de krappe tijdlijnen en complexiteit ervaren organisaties voordelen bij het rapporteren volgens de eisen van de CSRD, zo schrijft PwC in haar Global CSRD Survey 2024.
Omdat ze zich moeten klaarstomen om de rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) laten bedrijven duurzaamheid zwaarder meewegen. Dat brengt naast gedoe echter ook voordelen met zich mee, zo ziet PwC.
Voordelen
Ongeveer driekwart van de bedrijven die zich voorbereiden op de CSRD zeggen in PwC’s Global CSRD Survey 2024 dat ze meer rekening houden met duurzaamheid in hun besluitvorming óf dat ze van plan zijn om dat te gaan doen.
Bedrijven zien ook meerdere voordelen voortvloeien uit de CSRD, zoals betere milieuprestaties, verbeterde betrokkenheid bij belanghebbenden en risicobeperking.
De bevindingen van PwC’s Global CSRD Survey zullen voorstanders van de Europese richtlijn – die aanvoeren dat grotere transparantie in duurzaamheid verandering in zakelijk gedrag stimuleert – aanmoedigen.
Implementatie en data
Tegelijkertijd zeggen organisaties dat ze te maken hebben met obstakels bij de implementatie van CSRD, zoals de beschikbaarheid van data, personeelscapaciteit en de behoefte aan nieuwe investeringen in technologie, aldus PwC.
De CSRD, die gebaseerd is op twaalf Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS), verplicht bedrijven om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties en om rekening te houden met de gevolgen van hun activiteiten op een groot aantal gebieden, waaronder klimaatverandering, zakelijk gedrag, gebruik van grondstoffen, vervuiling en biodiversiteit. Dit heeft gevolgen voor ongeveer 50.000 bedrijven wereldwijd.
Naast de genoemde indirecte voordelen verwacht ongeveer een derde van de respondenten dat de implementatie van CSRD direct zal leiden tot omzetgroei en kostenbesparingen. Het is veelzeggend dat degenen die al verder zijn in hun implementatietraject optimistischer zijn over de zakelijke voordelen op alle dimensies.